Boete Nederlandse Arbeidsinspectie (SZW-inspectie)

De Inspectie SZW controleert of werkgevers de juiste arbeidsomstandigheden hanteren, die bijvoorbeeld zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet arbeid vreemdelingen. Dit doet de Inspectie niet alleen wanneer bijvoorbeeld een klacht is binnengekomen. De Inspectie trekt er ook op eigen houtje uit. De Inspectie heeft vergaande controlebevoegdheden. U moet als werkgever meewerken aan een controle onderzoek.

Als de Inspectie constateert dat er sprake is van een overtreding, dan wordt een boeterapport opgemaakt. Gelukkig staat u dan niet voor een voldongen feit. U kunt nog actie ondernemen om te proberen van de boete af te komen of het boetebedrag te verlagen.

Wanneer wordt een boete opgelegd?
Voor een ernstige overtreding kan een boeterapport worden opgemaakt. Overtredingen waarvoor een boete kan worden opgelegd zijn bijvoorbeeld:

  • Werkzaamheden worden verricht door onbevoegde werknemers;

  • Vreemdelingen werken zonder tewerkstellingsvergunning; en

  • Het wettelijke minimumloon en vakantiebijslag wordt niet betaald.

Ook als sprake is van eenzelfde herhaalde overtreding wordt een boeterapport opgemaakt. Na de controle zal de Inspectie SZW toezicht blijven houden om te controleren of de overtreding daadwerkelijk is opgeheven. De hoogte van de op te leggen boetes wordt bepaald in beleidsregels. Voor een overtreding van bijvoorbeeld de Wet arbeid vreemdelingen gelden de ‘Beleidsregels boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen’.

Stap 1: Zienswijze werkgever
Bij het boeterapport wordt het voornemen tot het opleggen van de boete naar de werkgever en de Minister SZW verzonden. Namens de minister wordt vervolgens besloten of wel of geen boete wordt opgelegd. Ontvangt u een boetekennisgeving? Dan heeft u 2 weken de tijd om op het voornemen tot boeteoplegging te reageren door een zienswijze in te dienen. In deze zienswijze kunt u redenen aangeven waarom er (volgens u) geen boete moet worden opgelegd of waarom de boete moet worden gematigd.

Stap 2: Boeteoplegging en bezwaar/beroep
Wordt na de ingediende zienswijze toch een boete opgelegd, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar tegen de boete of de hoogte van de boete maken. Na de bezwaarprocedure kunt u desnoods in beroep bij de rechter.

Heeft u een boete van de inspectie SZW opgelegd gekregen?
Dan raad ik u altijd aan een zienswijze in te dienen. Zo kunt u proberen de boete kwijt te schelden of het boetebedrag te verminderen.

Het indienen van een goede zienswijze en bezwaarschrift vergt de juiste voorbereiding. Linkhof Juristen helpt u natuurlijk graag hierbij!

Heeft u uw zienswijze ingediend, maar wordt toch een boete opgelegd? Linkhof Juristen kijkt graag met u mee om te bepalen of het zinvol is om in bezwaar te gaan.